Omdat simpel niet altijd makkelijk is
De jaarrekeningcontrole vormt een jaarlijks terugkerend event. Hierbij stellen we de (controle)informatie(voorziening) centraal en definiëren we gezamenlijk de relevante IT-omgeving waaruit deze afkomstig is. Wij maken hierbij moeilijke zaken makkelijk door gepaste aandacht te hebben voor hetgeen er daadwerkelijk toe doet. Zo doen we de goede dingen goed en laten we jou en je controlecliënten beter presteren. We vertellen je graag meer over onze diensten.
We zorgen ervoor dat je onze expertise uiteindelijk niet meer nodig hebt.
Omdat het om langdurige verbetering gaat, en niet slechts het eindresultaat.
We achterhalen de vraag achter de vraag, en kijken naar wat jij écht nodig hebt.
Zo kun jij aantonen dat je zorg draagt voor jouw verantwoordelijkheid.
Het is van belang om tijdig op effectieve en efficiënte, alsook vaktechnisch verantwoorde wijze een conclusie te vormen rondom de betrouwbaarheid en continuïteit van de informatie die relevant is voor de jaarrekeningcontrole. Op basis van deze conclusie vertalen wij samen de uitkomsten naar een passende controle-aanpak. Dit vormt de kern van audit revitalisatie.
Wij bepalen eerst het vertrekpunt door gezamenlijk in kaart te brengen wat de (controle-)informatiebehoefte is aan de hand van de relevante posten in de jaarrekening. Vanaf hier brengen wij – langs de onderliggende processen – het IT-landschap in kaart en pellen we deze af tot de voor de jaarrekeningcontrole relevante omgeving. Met onze kennis en ervaring zijn wij in staat om de jaarrekeningpost gerelateerde transacties te doorgronden, maar ook de totstandkoming ervan binnen de IT-omgeving te begrijpen. Daarnaast kunnen wij de IT-gerelateerde beheersmaatregelen identificeren en toetsen, om met de uitkomsten hiervan een vertaling te maken naar een passende controle-aanpak. Zo ondersteunen wij bij de kern van de jaarrekeningcontrole, en creëren wij toegevoegde waarde voor zowel de accountant als de controleklant.
‘Garbage in is garbage out’. Een veelvoorkomende valkuil die ook bij data analytics – in het kader van de jaarrekeningcontrole – op de loer ligt. ‘De goede dingen doen’ en ‘de dingen goed doen’ klinkt simpel, maar is het vaak niet. De goede dingen doen begint bij het begin. Wat is het vertrekpunt van de (controle-)informatiebehoefte? Wat willen we met data analytics bereiken? Zonder vertrekpunt en concreet doel is eerdergenoemde valkuil veelal een vanzelfsprekendheid.
Wij ondersteunen bij het bepalen van de (controle-)informatiebehoefte, stellen kritische vragen over het gewenste doel en stemmen de onderlinge verwachtingen af. Binnen deze concrete kaders wordt het proces in gang gezet om het relevante IT-landschap te duiden, en stellen we de betrouwbaarheid en continuïteit van de data, ofwel de input voor het data analytics proces, vast. Wij toetsen de bruikbaarheid van de data volgens het zogeheten ETL(Extract, Transform en Load)-proces. Dit proces is essentieel om tot passende input te komen voor verdere analysedoeleinden.
Door al deze stappen goed te doorlopen, bieden wij toegevoegde waarde om – in het kader van de jaarrekeningcontrole – data analytics optimaal en vaktechnisch verantwoord als middel in te zetten.
Je wil ervoor zorgen dat de drie dimensies: organisatie, mens en techniek, perfect op elkaar zijn afgestemd en samen optimaal functioneren. Daarvoor is de juiste kennis en praktijktoepassing van belang. Maar waar vind je de juiste kennis? En nog belangrijker; hoe zorg je ervoor dat je dit op een goede manier kunt toepassen in de dagelijkse praktijk? Daar helpen wij je bij.
Aangezien al onze mensen hun eigen expertise hebben, kijken we altijd vanuit het vraagstuk van de klant en vormen we zo een training op maat. En zo’n training bestaat bij ons niet uit enkel informatie zenden. Leren is leuker als je dat op een interactieve manier doet. Door de informatiebehoeften gezamenlijk in kaart te brengen, ontstaat vaak vanzelf een goede vaktechnische dialoog. Met de inbreng van onze kennis zorgen we dus samen ervoor dat jullie een sterke basis krijgen om zelf op door te kunnen bouwen.
In een sector waar sprake is van een hoge mate van uitbesteding, zijn selectietrajecten voor externe IT-leveranciers aan de orde van de dag. Maar hoe kan comfort worden gekregen bij de keuze die wordt gemaakt? Is voldoende nagedacht over wat van een IT-leverancier wordt verwacht en hoe hier grip op te houden? Wij helpen met het selecteren van een samenwerking waarin belangen en behoeften van organisatie en management zijn geborgd.
Binnen een selectietraject ondersteunen wij als adviseur en helpen wij met het nemen van goed onderbouwde beslissingen. Op basis van de belangrijkste criteria, maken we een selectie van potentiële partijen. De prestaties van deze geselecteerde partijen worden getoetst op de belangrijkste onderwerpen, maar ook wordt gekeken of een partij qua omvang en cultuur wel past. Dit proces doorlopen wij totdat de juiste samenwerkingspartij is gevonden.
Naast het feit dat due diligence in selectietrajecten een belangrijke rol speelt, ondersteunen wij in due dilligence trajecten zelf met het inbrengen van onze specifieke expertise op het gebied van hoog geautomatiseerde omgevingen.
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen met onze diensten?